Zijn siliconen veilig?

Herbruikbare rietjes, bakvormen, speelgoed, menstruatiecups veel wordt gemaakt van siliconen maar hoe veilig zijn siliconen?

Wat zijn siliconen?

Siliconen zijn voornamelijk gemaakt van het basiselement silicium (kiezel) en zuurstof. Samen noemen we de dit siliciumdioxide of silica. Dit is beter bekend als kwarts en in kleine vorm het hoofdbestanddeel van zand. Van kwarts hebben we meer dan genoeg op de aarde, dit is het meest voorkomende mineraal op aarde en daardoor eenvoudig bereikbaar.

Aan kwarts worden vervolgens carbon en zuurstof toegevoegd daarmee worden hele lange ketens van aan elkaar gekoppelde silicium moleculen gemaakt. Het resultaat is silicoon, een rubberachtig onbreekbaar materiaal dat je in huishoudelijk gebruik alleen stuk krijgt door het te snijden. Vallen, stoten, gooien, uitkoken, in de oven, vriezer en vaatwasser het kan allemaal, met wel een waarschuwing erbij voor verhitten (Niet boven de 200 graden)

Siliconen worden op het eerste gezicht meestal verward met plastic (alle kleuren zijn mogelijk met siliconen). Maar plastic heeft heel wat meer stoffen nodig, waaronder weekmakers om ook net zo flexibel te worden als siliconen.

Wanneer zijn het 100% siliconen?

De 100% siliconen test kan je makkelijk uitvoeren, 100% siliconen zal niet verkleuren bij draaien en de structuur blijft overal gelijk. Als het product gemaakt is van een mix van materialen dan is het materiaal niet overal gelijkmatig en zal je naar alle waarschijnlijkheid witte streepjes zien na draaien.
100% siliconen zijn dus veilig te gebruiken.

Voordelen siliconen

  • Siliconen voelt zacht en glad aan, het is onbreekbaar en kan steeds weer opnieuw gebruikt worden zonder te beschadigen. Dat betekend minder afval, langere levensduur.
  • Siliconen zijn gemaakt van onschadelijk en gifvrije materialen. Het lijkt erg op plastic maar siliconen zijn vrij van BPA, weekmakers, pvc of andere schadelijke materialen.
  • Siliconen zijn niet poreus, bacteriën vinden het vrijwel onmogelijk om binnen te dringen
  • Siliconen kun je gebruiken in de keuken, op tafel, in de koelkast, in de vriezer en onder de 200 graden in de oven.
  • Schoonmaken van siliconen is eenvoudig, je kunt het afwassen, uitkoken en in de vaatwasser doen.

 

Wat is het verschil tussen food grade en medical grade siliconen.

Het grootste verschil is dat medical grade siliconen zo zijn gemaakt dat het langer dan 30 dagen in het menselijk lichaam door kan brengen. Medical grade siliconen worden dan ook vaak gemaakt voor spenen van flessen en fopspenen. Ook de textuur verschilt een klein beetje van food grade siliconen.

Food grade siliconen worden vaak in de keuken gebruikt zoals keukengerei of voedselcontainers, deze vorm is beter bestemd tegen hitte van de afwasmachine, magnetron en kokend water.


Liefs Michelle

Hip en Bio

 Copyright © 2023 Hip & Bio