Hoe slecht is een speen voor je kindje?

Wat een uitvinding en uitkomst zo’n speen, maar hoe verslavend is zo’n speen nou eigenlijk voor je kindje en hoe slecht is het gebruik van een speen voor het kindergebit? 

Alle baby’s worden geboren met een sterke zuigbehoefte, bij de een zal je het meer merken dan bij de ander. Sommige baby’s duimen in de buik van hun mama al en dat zie je dan op de echo, hoe schattig! 

Zuigbehoefte heeft wel een functie namelijk het trainen van de mondspieren en het werkt kalmerend. Dus het is echt oké om een baby ergens op te laten sabbelen maar kies dan liever voor een speen dan voor een duim. Een speen kan je op een gegeven moment laten verdwijnen maar een duim niet. 

En bovendien heeft speen een aangepaste maat en vorm wat beter is voor het gebit van je kindje. 

Welke speen je neemt maakt eigenlijk niet zoveel uit, als je maar wel de juiste maat voor de juiste leeftijdsfase neemt. Je hebt veel verschillende spenen, spenen met een ronde top een kersvormige speen en spenen met een schuine kant ook wel dental speen genoemd, ze zeggen dat deze beter zijn voor het gebit maar veel kindjes gaan hiervan kokhalzen. 

Wanneer kan je met een speentje beginnen? Het advies vanuit de kraamzorg is om pas te beginnen met een speen als je kindje goed drinkt uit de borst of uit de fles, kinderen die borstvoeding krijgen hebben minder zuigbehoefte dan kindjes die uit een fles drinken. Omdat het drinken uit de borst meer moeite kost wordt de zuigbehoefte al bevredigd met het drinken uit de borst. Maar je kan om je kindje tussendoor tevreden te houden prima de speen aanbieden. 

Vanaf 6 maanden neemt de aangeboren zuigbehoefte van je kindje af en het is dan ook verstandig om het gebruik van de speen af te bouwen, omdat het vanaf nu een gewoonte zal worden dat het kindje op de speen sabbelt/zuigt. En het is ook iets wat op latere leeftijd moeilijk af te leren is, maar is dit nu echt zo slecht? 

Zodra de eerste tandjes doorkomen is duimen slechter voor het gebit van de speen. De duim drukt meer tegen de voortanden aan waardoor het gebit scheefgroeit en bij sommige kindjes zelfs de kaak vervormt. Het afleren van een duim is ook een stuk moeilijk dan het afleren van een speen. 

Een speen is dan ook minder erg omdat deze zachter is en daardoor minder hard op de tanden en de kaken drukt. 

Een speen kan je nog makkelijk met sinterklaas meegeven als je kindje oud genoeg is om zonder speen of duim te slapen maar een duim daarentegen is moeilijker af te leren. 

Dat afleren van de speen/duim kun je het beste doen voor de eerste verjaardag vanaf 6 maanden neemt de zuigbehoefte van je kindje af en is het meer een gewoonte. Probeer ook vanaf deze leeftijd de speen enkel te geven bij het slapen en uit de mond van je kindje te halen als hij/zij slaapt. Ook een duim kan je uit de mond halen als hij/zij slaapt. 

Het advies van de tandarts is om als het kindje 2 jaar is de speen echt te beperken tot nog enkel in bed en het liefst voor het 4e jaar de speen en/of de duim helemaal weg te houden. Vanaf 4 jaar kan er schade aan het gebit ontstaan en vertraagt dit de spraak en taalontwikkeling. 

Ook drinken uit een zuigfles kan vanaf het 4e jaar beter niet meer gedaan worden.

 

 

Copyright © 2022 Hip & Bio